Tak jako samotná čtvrť Žižkov, tak i restaurace, hospody a kavárny, které zde najdete jsou velice rozmanité a zahrnují kompletní škálu od lidových hospod (takzvaná čtyřka), až po luxusní restaurace, nebo módní kavárny. Velkou výhodou tak je, že si zde vybere opravdu každý a vzhledem k vysoké koncentraci podobných podniků je možné najít vhodnou restauraci, nebo hospodu vždy v okruhu několika bloků. Jakpak by ne. Žižkov se pyšní jednou z největších koncentrací podobných podniků v celé Praze. Vždyť je zde i ulice Seifertova, kde najdeme hned 67 restaurací a hospod na jediné ulici!
Co nás nesmí v žižkovských hospodách překvapit?
Pokud jde o nabídku menu, tak na tom horním konci škály restaurací nás asi nic zásadního nepřekvapí. Najdeme zde krásné, někdy až luxusní restaurace, které nabízejí klasické menu, které v podobných podnicích najdeme v podstatě v jakémkoliv kosmopolitním městě na světě. Zde tedy nelze nějakou speciální nabídku očekávat. I když pokud jde o nápoje, tak tradičně bývá nabídka piv rozsáhlejší, než je tomu ve světě běžné. To je ale asi tak jediné, čím tyto restaurace vybočují. Můžete si tak na Žižkově dát norského lososa, tatarský biftek, grilovanou zeleninou, sous-vide hovězí (nejlépe argentinské apod. Jen občas se mezi uvedenými jídly najde i český řízek, nebo jako místní specialita guláš.
Mezi podobné restaurace se mohou počítat Bistro Valentino, BarFood, Salabka, nebo Guston
Kdo chce poznat opravdu místní kulturu tomu navrhujeme návštěvu některého z podniků nižší úrovně. Zde může být nepřipravený návštěvník opravdu překvapen. Pokud začneme u nápojového lístku, tak na něm vždy najdeme několik druhů a značek piv, často s obskurními názvy, o kterých jste nikdy neslyšeli a jejichž chuť se pohybuje od sladkých karamelových piv, až po extra hořká piva, která nezkušený piják ani nedokáže dopít. Zábavné na tom je, že lze jen velmi těžko předem odhadnout na jaký druh piva zrovna narazíte.
S jídelním lístkem to bývá dost podobné. Je zde sice jistá šance uchýlit se ke klasickým jídlům u kterých mají čeští hosté jakousi představu co mohou čekat (i když zahraniční hosté jsou stejně ztraceni jako u zbývající části jídelního lístku). Mezi taková jídla, která nesmí v žádné restauraci chybět jsou řízek, smažený sýr, guláš, katův šleh nebo kuře na paprice. Pokud jste odvážnější lze se pustit do jídel u nichž lze jen těžko odhadovat co bude náplní: tajemství paní nadlesní, kastelánovo prkénko, teplé lahůdky k pivu, nebo mlynářské maso. Ve všech těchto případech se jedná o zcela konkrétní příklady jídel z žižkovských restaurací.
Je ale spravedlivé doplnit, že většina jídelního lístku je dobře přeložitelná a méně zorientovaný návštěvník také pochopí co ho čeká. Nicméně pokud vás ale zaujme toto dobrodružství doporučujeme podniky jako Chameleon, U Beránka, U 3 trojek, nebo Markéta.
Jak je to s rezervacemi?
V těch lepších restauracích z výše zmiňovaných rezervaci rozhodně doporučujeme, zvláště v exponovaných časech kolem oběda, nebo večer. Rezervaci lze v podstatě ve všech podnicích telefonicky na kontaktu, která dohledáte na webu. Jen málo restaurací již přešlo na možnost rezervace přes email, nebo dokonce pomocí sociálních sítí. I když telefonát je jistě nejrychlejší a nejpohodlnější metoda, pokud chcete mít opravdovou jistotu a máte čas, doporučujeme zajít si rezervaci vytvořit osobně.